Runeberg ja Pylkkö

Otsikko saattaa tuntua merkilliseltä. Mitä ihmeen yhteyttä voi olla  kansalliskirjailijallamme ja Pylkön suvulla.

Johan Ludvig Runeberg syntyi Pietarsaaressa 5.2.1804 ja kuoli Porvoossa 6.5.1877.

Porvooseen hän muutti asuttuaan Ruovedellä, Saarijärvellä ja Helsingissä. Porvooseen tuloon vuonna 1837 vaikutti se, että hän sai Porvoon kymnaasiin roomalaisen kirjallisuuden lehtorin viran. Runeberg halvaantui vuonna 1863 ollen vuodepotilaana kuolemaansa saakka.

Ensimmäinen asunto Porvoossa oli kuvissa näkyvä kaksikerroksinen talo osoitteessa Rihkamakatu 8, josta hän myöhemmin muutti osoitteeseen Aleksanterinkatu 3 ja jossa on toiminut vuosikymmeniä Runebergin kotimuseo. Kohde on monelle tuttu myös koulujen retkikohteena.

Porvoossa syntyi valtava professori Runebergin kirjallinen monipuolinen  tuotanto Maamme Laulusta lähtien Vänrikki Stoolin tarinoihin. Myös hänen vaimonsa Fredrika oli erittäin lahjakas kirjailija jääden kyllä Johan Ludvigin varjoon hoitaessaan isoa perhettä, asuintaloa ja erityisen kiinnostuksen kohdetta puutarhaansa. Runebergin torttu on kaikille tuttu ja se syntyi Fredrikan reseptin myötä. Oikeasta alkuperäisestä Runebergin tortusta on esitetty useita muitakin versioita, mutta kaikki vaihtoehdot tuovat aina varmuudella veden kielelle.

Porvoo juhlistaa monin tavoin kansallisrunoilijaamme varsinkin syntymäpäivänä 5. helmikuuta. Tällöin jaetaan muun muassa Runeberg-kirjallisuuspalkinto arvoltaan 20 000 euroa samoin kuin Junior Runeberg-palkinto.

No entäs miten Pylkön suku liittyy Runebergiin. Rihkamakatu 8 kiinteistö tuli Porvoon kaupungin omistukseen ja kyseisiä huonokuntoisia tiloja käytettiin kulttuuritoimintoihin. Yläkerran tilassa toimi kymmenisen vuotta Porvoon Grafiikanpaja, jossa muiden mukana työskenteli Sirpa Välimäki. Hän väitti yliluonnollisilla aistimuksillaan myös kuulleensa Fredrikan käyskentelevän silloin tällöin alakerran keittiössä ja rapuissa.

Kaupunki myi rakennukset (4  kpl) tarpeettomina yksityiselle rakennusyrittäjälle, joka saneerasi kaikki rakennukset ajanmukaisiksi korkeatasoisiksi asunnoiksi. Yrittäjä oli ja on poikamme Iiron hyvä ystävä. Iiro sitoutui ostamaan yhden osakehuoneistoista jo ennen saneeraukseen ryhtymistä. Iiro asui huoneistossa noin viisi vuotta ja hänen muutettuaan Helsinkiin lunasti perheyhtiömme Pylkkö Group Oy asunnon viime vuonna vuokrakohteeksi. Rakennuksen etuseinässä on näkyvä kyltti Runebergin asumisesta tässä talossa. Näin kansallisrunoilija Runeberg ja Pylkön suku ovat toisensa kohdanneet.

Ohessa hienoa tarinaa talosta ja Runebergistä luettavaksenne.

Markku Välimäki

ekasivu

Runeberg Maamme laulu

Uusimaa 2.2.2020 (teksti Inka Töyrylä, kuvat Outi Paappanen)

Advertisement

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s