Pyhäinpäiväksi

Luther julkaisi kuuluisat teesinsä v. 1517 Kaikkien pyhien päivän aattona eli saman iltana kuin tätä kirjoitin. Samaan ajankohtaa Pyhäinpäivän kanssa ajoituu anglosaksinen Halloween, joka tulee sanoista All Hallows’ Eve eli kaikkien pyhien ilta. Ei kauan sitten juhlapyhää kutsuttiin Pyhäinmiestenpäiväksi. Kirkkolain mukaan kirkollisena pyhänä se on myös vietettävä ollen pyhimysten, marttyyrien ja vainajien muistopäivä.

Juttelin Pyhänpäivän aattona Pylkön Erkin kanssa, jonka tiesin vähän aikaa sitten tarttuneen toimeen pienenä lapsena (1 v 9kk 13 pv) poisnukkuneen tätinsä Kerttu Pylkön hauta-asiassa; meillehän selvisi nimittäin kesällä asiakirjoista, että Kertun hautapaikalle ei enää ollut kenenkään hallintaa. Kerttu oli sisarusparvensa esikoinen eikä hänen maalliset ansionsakaan näin muodoin ehtineet karttua, kun jo hänet kutsuttiin taivaallisiin asumuksiin.Mutta olikohan Kertulla siten muita ansioita? Mat­teuk­sen evan­ke­liu­min 18. lu­vus­sa ker­ro­taan, et­tä Jee­suk­sen ope­tus­lap­sil­le­kin tuli kiis­taa sii­tä, kuka heis­tä on suu­rin: kuka on suu­rin Ju­ma­lan val­ta­kun­nas­sa? Täl­löin Jee­sus ot­ti luok­seen lap­sen ja aset­ti hä­net esi­ku­vak­si. Hän sa­noi heil­le: ”El­let­te kään­ny ja tule las­ten kal­tai­sik­si, te et­te pää­se tai­vas­ten val­ta­kun­taan.”

Kun nyt jälleen katselen hänen hautakiveään kuvasta, on se mielestäni jotain ruskehtavaa graniittia, mutta siinä on myös valkoista. Nimikaiverrus on aika epäselvä. Väri alkoi puhua jostain aivan muusta. Mitähän raamattu sanoo valkoisesta kivilaadusta…Kirkkoraamattu 1992 Ilmestyskirja 2:17 kertoo näin:17. ”Jolla on korvat, se kuulkoon, mitä Henki sanoo seurakunnille. Sille, joka voittaa, minä annan kätkettyä mannaa ja valkoisen kiven (*), ja siihen kiveen on kirjoitettu uusi nimi, jota ei tunne kukaan muu kuin sen nimen saaja.Vanha Biblia 1776 ja A.W. Ingmanin koetusraamattu 1859 puhuvat taas todistuksesta (*) valkoisen kiven sijaan mutta tähtää samaan asiaan.(*) Aramealainen käännös viittaa velan anteeksiantamiseen, jolloin velallinen sai velkakirjan, jossa oli maininta velasta, että sitä ei enää ollut.

Tänään minulle selvisi, että Erkki oli jo kaiverruttanut nimenkin vanhan päälle, joten otetaanpa kivestä uusi valokuva hautakirjaamme oheisen vanhan tilalle. Kirjahan julkaistiin juuri menneen kesän sukutapahtumassamme.Jotenkin Kertun kivi alkoi puhutella minua kovasti viestillään. Kertun ihmisarvo pitkään eläneen ja paljon kokeneen ihmisen kanssa on yhtäläinen! Mutta tärkein asia, minkä ymmärrän ja uskon on se, että hän on myös voittaja, saa valkoisen kiven ja että hän saa myös uuden nimen ja sitä nimeä ei tunne kukaan muu kuin hän itse.

Osmo Pylkkö Pyhäinpäivän aattona 30.10.2020

Advertisement

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s