Rullaati, rullaati

Erkin teekkarilakki ja Hauskan Vapun toivotus

Lapsuudessani ja nuoruudessani Savitaipaleella vappu ei ollut muistaakseni kovinkaan suuri juhla vaikkapa jouluun, juhannukseen tai pääsiäiseenkään verrattuna. Toki vapuksi tehtiin simaa ja vappua saatettiin juhlistaa vappuhuiskin ja ilmapalloin. Jäät Kuolimosta lähtivät yleensä vapun ja äitienpäivän välillä. Vapun aikaan rannat olivat kuitenkin sen verran auki, että hauet nousivat kutupaikalleen, minne sitten vietiin katiska tai pari.

Ylioppilaaksi tultuani ja Otaniemeen opiskelemaan päästyäni tulin kokemaan aivan toisenlaisen vapun. Vappu oli Otaniemessä ja Helsingissä suuri opiskelijoiden ja muunkin kansan juhla. Ensimmäisenä opiskelijan vappuna sain tietenkin teekkarin tupsulakin. Jo vapun aaton päivällä teekkarikylässä annetiin Vappuriehan julistus, josta alkoi juhlinta jatkuen ainakin puolenyön aikaan tapahtuneeseen Mantan lakitukseen. Myöhemminhän lakitus siirrettiin alkuiltaan. 

Parina opiskeluvuotena vapun vietto alkoi jo useita päiviä ennen vappua teekkarien vappulehteä  Äpyä myyden Helsingin kaduilla. Yksi noista lehdistä on minulla vieläkin tallella. 

Opiskeluaikojen jälkeen vapunvietto oli rauhallisempaa. Toki vappua lasten kanssa kotosalla vietettiin. Nykyisin vapunvietto on taas ollut enemmänkin kutuhauen pyyntiä.

Viime vappuna palailin Savitaipaleelta kotiin Lappeenrannan kautta koukaten. Vapunpäivän myöhäisiltapäivänä Lappeenrannan satamassa ja keskustassa näkyi kohtalaisen paljon ylioppilaslakkisia ihmisiä. Sen jälkeen Kouvolan keskustan läpi ajaessani näkemäni ihmiset olivat yhden käden sormilla luettavissa. Kävelykatukin kumisi tyhjyyttään.

Tämän vuoden vappu vietetään Kouvolan vapun tyylillä eli pysytellään kotosalla tai muuten pienessä läheisten piirissä. Ei siis kokoonnuta yleisille paikoille juhlimaan, kuten viranomaisten viestikin kuuluu.

HYVÄÄ VAPPUA, KLARA VAPPEN!

Erkki Pylkkö

Jämeräparta, ex-teekkari

Advertisement

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s