Lapsen oikeuksien päivänä

Tänään liput liehuvat saloissa  lasten oikeuksien kunniaksi. Vuonna 2020 marraskuun 20. on ensimmäistä kertaa vakiintunut  liputuspäivä Suomessa! Nautitaan siniristilippujen liehunnasta juhlistaen tärkeää asiaa, nosta omasi salkoon tai katso aamuinen lipunnosto  ja Suomen johdon tervehdys tallenteelta (klo 9 ->)

https://www.youtube.com/watch?v=wzkLn-Y0TfE&feature=youtu.be .

Lapsen oikeuksien julistus hyväksyttiin jo 20.11.1959. Tasan 30 vuotta myöhemmin 20.11.1989 lapsen oikeudet kirjattiin valtioita sitovaksi YK:n lapsen oikeuksien yleissopimukseksi, jonka lähes kaikki maailman valtiot ovat ratifioineet. Suomi oli aktiivinen sopimuksen valmistelussa ja oli ensimmäisiä sopimuksen allekirjoittaneita maita 1990.

Sopimuksen neljä yleisperiaatteiksi nimettyä velvoitetta: 

1.Yhdenvertaisuus ja syrjinnän kielto

2.Lapsen etu

3.Lapsen oikeus elämään, henkiinjäämiseen ja kehittymiseen

4.Lapsen näkemysten kunnioittaminen

=lapsen oikeus saada näkemyksensä huomioon otetuiksi

(Sopimuksen 54 artiklaa: https://www.lapsenoikeudet.fi/lapsen-oikeuksien-sopimus-turvaa-lasten-ihmisoikeudet/sopimus-kokonaisuudessaan/ ja lyhennettyinä: https://www.unicef.fi/lapsen-oikeudet/sopimus-lyhennettyna/)

YK:n lapsen oikeuksien komitean yleiskommentit auttavat ja varmistavat ajan- ja tilannekohtaisesti soveltamaan sopimuksen velvoitteita. https://www.lapsenoikeudet.fi/lapsen-oikeuksien-sopimus-turvaa-lasten-ihmisoikeudet/ykn-lapsen-oikeuksien-komitean-yleiskommentit/

          ~•~•~•~•~

Lapsen oikeuksien teemaviikkoa vietetään nyt kolmatta kertaa. Tämän vuoden koronapandemian keskellä polttavasta teemasta ‘lapsen oikeus tulevaisuuteen’ löydät valaisua täältä https://www.lapsenoikeudet.fi/kampanja/lapsenoikeuksienviikko/yleista/teemat/

Teemaviikon

16.-22.11.2020 materiaalit ovat käytettävissä ympäri vuoden. 👍🏻

                   ~ • ~ • ~ • ~ • ~

Lasten oikeudet ovat voimassa jokaiselle lapselle joka päivä ja joka hetki. Jokaisella meistä aikuisista on suuri ilo ja kunnia kantaa vastuu lasten oikeuksien toteutumisesta.

Näe ja kuuntele ; hyväksy ja arvosta ; ole turvallinen  kohtaamillesi lapsille. Muista pyytää anteeksi toimittuasi toisin. Pienetkin kohtaamiset ja lyhyet hetket ovat tärkeitä lapselle – luovat hyvinvointia ja suovat kasvua täysipainoiseksi omaksi itseksi. Toteutat näin kunniakasta velvoitetta Suomen oikeusjärjestyksen mukaan ja samalla rikastat runsaasti omaa elämääsi. 😊😉🙃

Valoisaa, avointa, kekseliästä, unelmoivaa, lapsenmielistä päivää sinulle ❣

‘Tulevaisuus ja toivo.’ 

– Mari Pylkkö 16.8.2020

Advertisement

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s