Terveiset päämajakaupungista Puolustusvoimain lippujuhlan päivänä

C.G.E. Mannerheimin (1867 – 1951) syntymästä on 154 vuotta. Ylipäällikkö Mannerheimin täyttäessä 75 vuotta jatkosodan aikana 4. kesäkuuta 1942 Suomen valtioneuvosto antoi hänelle Suomen marsalkan arvon ja määräsi syntymäpäivän puolustusvoimainlippujuhlaksi. Lippujuhlaa paraateineen oli vietetty jo toukokuun 16. vuodesta 1919, joka oli sisällissodan voittaneiden valkoisten voitonparaatin vuosipäivä. Keväästä 1940 alkaen toukokuun 16:na, yksimielisyyden ja sankarivainajien muistopäivänä, kuten päiväkäskyssä todetaan, liputetaan kaatuneiden muistoksi ilman paraatijuhlallisuuksia. Sillä pyrittiin korostamaan kansallista yhtenäisyyttä vastakkain asettelun sijaan.    

Mannerheimin vaikutus näkyy ja tuntuu konkreettisesti tänä päivänä, kun hän perusti Mannerheimin lastensuojeluliiton. Lasten huomioimisesta olen kuullut aikalaiselta elävän muiston ja esimerkin. Nyt yli 90 -vuotias sukulaiseni asui -40 luvulla koulun vieressä, jossa päämaja sijaitsi. Hän oli mennyt kadun viereen katselemaan kun marsalkka esikuntineen käveli ohitse. Marsalkka oli taputtanut häntä päälaelle ja sanonut: ”Tästä tulee kunnon kansalainen”. 

2017 alkukesällä äitini Alisa Kemppinen oli hoidettavana Savitaipaleella terveyskeskuksen vuodeosastolla. Kävin häntä siellä lähes päivittäin katsomassa ja auttelemassa. 4.6. oli silloin sunnuntai ja lauantaina hän kysyi: ”Onks Alko tänä päivän auki?”. Olihan se auki. ”Eiks Mannerheimil olt tapan ottaa oma ryyppy, mikä se nyt olikaa?” Sanoin, että sehän oli Marskin ryyppy, joka otettiin piripintaan kaadettuna. ”No ehitseä viel sinne? Käy äkkiää ostamas!”. Ei hänellä ollut tietääkseni tapana edes niin väkeviä juomia nautiskella. Niin sitten sunnuntaina maistoimme ryyppyä, ei piripintaan mutta kulaukset kuitenkin. ”Onpas se änkyräm makusta”, oli kommentti ”mut Marskile ja Suomel lipule! 

Sirpa Räsänen

Vähän vielä matkailumainontaa: Päämajamuseon yhteyteen avautuu 4.6. Sodan ja rauhan keskus Muisti, joka on kansallisesti merkittävä interaktiivinen tiedekeskus, joka kertoo sodasta edistääkseen rauhaa. Tervetuloa tutustumaan, jos kuljette täälläpäin! 

Advertisement

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s